GENYA RAVAN – ICON

Als je al van pioniers in de rock’n’roll-muziek kan spreken, dan komt de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Genya Ravan daar ongetwijfeld voor in aanmerking. Al in 1962 was deze als Genyusha Zelkovicz in Polen geboren en voor de holocaust naar Amerika gevluchte dame muzikaal actief als leadzangeres bij de enkel uit vrouwen samengestelde rockformatie ‘Goldie And The Gingerbreads’.

Daarna liet ze vanaf 1969 haar krachtige soulvolle stem nog horen bij de rockgroep ‘Ten Wheel Drive’ waarmee drie albums werden uitgebracht. Nadien bracht ze een aantal soloplaten uit in de jaren ‘70 en trad ze op als producer van o.a. het in 1982 uitgebrachte comeback-album “Siren” van Ronnie Spector van ‘The Ronettes’ en van het debuutalbum “Young Loud And Snotty” uit 1977 van de Amerikaanse punkrockgroep ‘Dead Boys’ uit Cleveland, Ohio.

In 2011 bracht ze na een vrij lange radiostilte met het R&B-nummer “I Won’t Cry Anymore” opnieuw een solo-single uit en in 2013 verscheen haar meest recente album “Cheesecake Girl”. Nu heeft de inmiddels 74-jarige rockzangeres een nieuwe full-cd uitgebracht onder de titel “Icon” met vijf zelfgeschreven nummers en zeven versies van bekende en minder bekende nummers van andere artiesten.

Ondanks haar toch al vrij gevorderde leeftijd rockt Genya Ravan nog altijd als een tiener vol dynamiet bij een aantal songs op dit nieuwe album. Met stevige rocksongs als “Don’t Go In The Bathroom”, “Enough Is Enough”, het van Elvis Costello ontleende “Pump It Up” en “He Got Me (When He Had His Pants On)” of “Mean It” herleeft de in de New Yorkse ‘CBGB’-club historisch geworden muziekgeschiedenis.

Tussen deze rockers door krijgen we ook enkele ballads en R&B-nummers aangeboden met het soulnummer “Fooled You This Time” van Gene Chandler uit zijn album “Soul Master” van 1995, “Hard Way Out” van ‘Larry Raspberry And The Highsteppers’ uit hun album “No Accident” van 1979 en het door JoAnn Mackell voor Genya Ravan gecomponeerde “Kisses In The Dark”.

Onze drie favoriete tracks staan echter helemaal aan het einde van de tracklijst van het album “Icon” met de soulballad “Just Wanna Feel Good” die David Ipari voor haar schreef en ook haar coverversie van Frankie Miller’s song “When I’m Away From You” uit zijn album “A Perfect Fit” van 1979 en van het door Steve Marriott voor ‘Humble Pie’ in 1980 geschreven nummer “Fool For A Pretty Face” horen ongetwijfeld tot het beste werk op deze plaat van Genya Ravan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rum Bar Records
Distr.: Sonic RendezVous

video